Followers

Wednesday, 12 September 2012

Be mature

Assalamualaikum..

entry dengan tajuk y agak berat, y boleh membuatkan dahi berkerut2, kening bercantum2 tp rase2nye setiap dari korang mesti penah terfikir tentang mende nie kan kan. (update entry smbil bersihkan sawang2 y berada di belog ini..muehehe.)

'MATANG'. sebenarnye matang nie bukan bergantung pade personaliti seseorang. kdang2 kite tgok  minah, atau mamat nie cam matang je kan..rase nk try ekjas lg utk abg atau kakak..tp bile dah kenal..haaa, terkezut!! mmg terus ke laut, lari abesss....

nk dipnjangkan cerite, selalunye pengalaman la y dpt mematangkan pemikiran sseorg tu sbb die lebih byk belajar memerhatikan keadaan di sekeliling die, pastu dari situ die dpt berfikir dgn lebih rasional mase die buat kputusan dlam semua hal . 


so, rmai y ckap saye nie xmatang. haha, mmg betol la kot..sbb bg saye, ade mase y tertentu utk menjadi matang neh. cntohnye dlam situasi y memerlukan saye berfkir dengan matang, y melibatkan tanggungjawab y perlu saye pikul sndiri dan cube utk selesaikan dengan cara y paling baek. kdg2 bile kite dgr msalah org laen, kite akn berfikir dan menilai punca dan jalan penyelesaian y terbaek utk dorg. dari situ, kite dah didik diri sndiri utk berfikir scare lebih rasional dri pgalaman org laen. yup, saye mengaku kdg2 saye seorang y childish. tp BUKAN SELALU saye mcm tu sbb saye lebih suke hdup saye diwarnai dengan sesuatu y seronok. haaa, pnjang mak Jemah berleter..amek kau ..haha..

salah 1 kesilapan terbesar dlm hdup saye, y membuatkan perasaan kesal tu still ade smpai skunk adelah bile saye bercinta sebelom tibe masenye sepatotnye saye perlu bercinte. so, utk org y tanye why, why, why, why saye still single, adek plak y nak langkah bendul hjung taun nie. saye jwab, pglaman y lepas mngajar saye utk menjadi seorang y lebih baek, supaya mendapat suami y lebih baek, y dpt membimbing saye sbgai seorang isteri dan ibu y lebih baek di dunia dan akhirat. tiba masenye klau jdoh saye tu dtg, saye akn terime. bukan demand okeh. rupe, harta bukan ukurannye asalkan hdup saye n ank2 terjamin walau xkaye mane.
(perghhh..jwapan artis nie !! muahaha..sile bace dlam mode serius tgan genggam erat smbil letak di dade, angguk2 kepale c,kit).

tp laen org, laen pndapat..so, ini cume pendapat saye aje yea.

pokok pangkalnye, semua bergantung kepade diri kite sendiri. umor pon dah meningkat, so, mesti kite tau mane y baik dan tidak baik utk kita n keluarga. janji kita tau ape sbenarnye y kite nak dlam hidup nie..muehehe..

Peace !!











No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...