Followers

Sunday, 22 September 2013

Moh la weh kite ke Lata Lembek :D

Assalamualaikum..

Arini aku nk bwak korang ke Raub..jgn tnye knape bukan Paris ke, London ke, Hong Kong ke..ligan sorang2 sat g..Raub nie lg best dari tempat2 tu tawww *mestilah aku banggakan kampung halaman aku khaannnnnn..al-kisah nye kat Raub nie ade 3 tempat pemes mandi manda..Pulau Chekas, Lata Lembek ngan Lata Jarum..tp aku suke g Lata Lembek je, dekat pon dekat..

bayaran masuk 3 hengget, jgn ingat nk free je..nak msuk toilet pon skunk da 5kupang taw..mase bayar tu aku terpegun seketika tgok adek y jage kaunter..lawa! sape kate org asli xcantek..haa, mmg sangkaan mereka meleset..Tasha Shilla pon kalah aku rase..siyes xtipu, klau xcaye, sila dtg esok p tgok





bersih kan tempat die..suke !



jambatan tergantung *tetiber



aku maen gelungsor kt situ..haha..syiokkk giler..rase mcm kembali ke zaman kanak2 ribena..
nampak tali kat atas tu, ha kat sini ade flying fox..bes..rase mcm superman time die bgerak tu..*padahal mse 1st time cube dulu punye la jerit2 smbil pelok kaki abg bomba..haha..tu zaman form 4, time aktif dlam Kadet Bombastik




Faris takot nak masuk air..eleh2, cubit pipi laju2 kang baru taw..



model mane ntah sesat




nak sewa beskal pon boleh..kalau rase nk lg jimat, angkut je dari rumah..ikat kat atas bumbung keta



sini pon ade pondok nak maen pemaenan tradisional..bwakla congkak dari rumah, pastu ajak pemain import dari bangla dan myanmar maen..tgok sape terer





IKLAN

Aritu ade beli oniline Naturactor dekat Irine Nadia..Blogger pemes tu..so far ok la, rase mcm puas hati je pakai sbb ringan je..xyah dah nk tepek2 bedak ke ape..parut jerawat pon xnampak..ihihik




onyonyo..bukan nk tunjuk comel, aku nk tunjuk y Naturactor tu mampu buat kulit muke kite nampak sekata..xdela tompok2 kat kelopak mate, kat hidung, dan sebagainya..aku pakai kod 151 sbab aku xdela putih mcm Nealopak..ohoho

Sekian untuk kali ini, adios!




Tuesday, 17 September 2013

wedding..


Assalamualaikum..

alhamdulillah..14/9 baru nie selamat sudah adek aku menjadi wife kepada mohd shaiful..selepas 9 bulan bertunang..seronok sgt taw dpat adek ipar..org raub jugak tp xsame kampung la..

adek ipar aku nie sbenarnye membe abg aku, ntah cane plak die kenen2 terus lekat..:D

pelamin bertemakan hijau turqouise dari Rusha D Bridal y sgt cantik meletop2..
pemes taw andaman pengantin ni, org siap booking smpai taun depan..


mase adek akad nikah, ni jela gmbar y sempat nak snap ha..aku sebok mengalahkan pengantin time tu..mane nak kacau kari, mane nak buat gulai pucuk ubi *itu tipu..haha



jgn xtau, mkanan pengantin utk belah pmpuan aku ngn my brother y buat..tembikai ni aku y ukir, tgok tenet, saje bajet terer..tp nasib gak la ade gak iras2 bunge ros, klau tetibe rupe kak ton cane? terus pengsan pengantin 


haa, itu aku..haha..bajet rajen supaye makcik2 terpikat ngan kerajinan ku..

aku tudung pink..tgh susun2 hantaran..jap g nak maen balas2 hantaran plak..
erkk, siper jepun aku pon nk masuk gmbar gak ha

ade gaye muke aku x? teheee


adek atas pelamin..santek sgt..berubah muke beliau..xsempat nak merenjis pon sbb sebok susun2 pinggan atas meja pengantin..
y nie time sambut menantu..wane pepel..pon santek giler !

not peace anymore...itu pose 20sen gara2 kenaikan harga minyak..

adek beradik pmpn termasuk akak ipar skali..aku xnk dok hujung sbb takot gmbar aku xnmpak..so, aku nyebok kt tgh..nak jugak, xkire! haha


gambar aku xde sgt sbb sume dlam kamera kak ruby (mak andam)..:D




Sunday, 18 August 2013

Ade sape2 nak tembam mcm ni?

Assalamualaikum..!

Dilema..penah rase dilema xtau nak pkai ape bile nk kluar?? tudung bawal ke shawl, bawal ke shawl..asek bawal je boring gak kan..arghh, last2 terus g geledah almari cari pashmina..haa! dah jumpe!..pashmina nie aku beli mase sem 6 kt unibersiti 

amagad ! terserlah ketembaman..nmpak sgt da gemok..sila diet ayu

suke ambek gambar gune enset E5 sbb kualiti gmbar lg okey dari bb =D

kening ade nmpak mcm cukur x? haa, xcukur laaa..tu aku tutup ngan foundation pastu bentuk semula..agagaga

xpela tembam, bab kate shaheizy sam, tembam kan comel..okbai




Tuesday, 13 August 2013

Sambei Belimbing a.k.a Sambei Hitang

Assalamualaikum..

setelah beberape purnama bajet bz, kali ni nak update pasai resepi sambei belimbing nie ha..klau slang org phang depa dok sebut 'sambal' tu 'sambei', 'hitam' tu 'hitang'..haa, tu dia..nie nak habaq mai, disebabkan kwan2 nie ha ramai da nak kawen, sume nak blaja masak kan, utk future hasben kan, ni kite bg awk2 resipi msakan phang oke..


oke, step ptame haruslah sediakan bhan2 wajib nye oke..cili padi, ikan bilis, bwang putih, ngan bwang merah besar..garam ikut rase la..klau y mcm kt gambar tu, ade la dalam segenggam ikan bilis, cili padi 25 bijik..petua org tua depa kate kalau nak sedap msakan tu kene letak bahan tu dlam bilangan no ganjil, bukan no genap..haa, cmtulaa..aku pon xtau gak kesahihannya, tp ikot gak la..dah mak habaq lagu tu kan :D


nie bahan penting, klau x, xjadila smbal belimbing..ni belimbing rebus ye adek, abg, kakak


korang tumbuk la bahan2 tu sume, smbil tumbuk tu gaul2 la dlm lesung tu bg rata..garam tu klau boleh isi time tumbuk bahan2 nie sbb nak bg die sebati..kang ade y tergigit garam, padan muka hang pa la..haha..

nie hasil pas siap tumbuk2 dlm lesung tu haa..bergegau satu umah dok hayun lesung ni td..
malu la kan klau nak snap gmbar lesung pusaka tu haa..haha


dahtu, goreng la dalam kuali..pnaskan minyak tu, baru masukkan smbal y dah ditumbuk td..dah tgok mcm sambal tu kekuning-kuningan, letakla bwang besaq y dah siap hiris, bg die sedap sikit la..ade perasa bwang goreng gitteww..klau x mau letak pon xpa..cek xmarah aihh..nie cik siti aishah nadhirah y bgtau..hehe..tenkiu siti


tadaaa...kan da siap..simple je haa smbal belimbing nie..tp sodapp oke..
sambal nie ikot suke korang la, klau xnak msam sgt, xyah letak belimbing tu byk sangat, kalu xnak pedas, kurangkan la cili padi tu..so, ape lg..cubalah !! :D









Wednesday, 1 May 2013

Cerita Feveret dulu, kini dan selamanya

Assalamualaikum

Sejak masuk praktikal, jarang nak bukak belog..besela, org penting dlm opis nie,  sebok sokmo (sebok la sgttt).. dah jauh dri kampus nie, rndu plak zaman belaja..asal ari jumaat sabtu je kalau x pegi meronggeng ngan membe, dok bilik, psang laptop, bukak muvee..kalau x Bruce Willis ke Vin Diesel ke jgn mmpi la nk tgok cite laen..

cite aksi2 la bru bes, romantik tu kdg2 je..haha..kdg sian kt membe dtg bilik nk tgok cite melayu, cerite cinte..nk bukak kt laptop aku mmg xde la muvee berkenaan..mintak maap byk2..bukan nk memperlekehkan cite melayu atau aku bajet omputih, tp dah minat aku kt situ, nak wat cane kan (ayat kaber..haha)

slalu mmg siap pesan lg kt membe,
"korang nk tgok cite jiwang ke komedi ke boleh je, tp bwak pendrive sndiri la, laptop aku xde cite jiwang2 sgt"..haha..ade skali dorg naek bilik bwak muvie melayu, cite ape ntah..mmg aku smpai pahang dulu la, tido xingat dunie..bangun2 je tanye membe 
"eh, dah abes cite? laa..aku tertido..cane ending die weh?"..dorang pon pndg muke aku xpuas hati..haha..rindu korang oke..
muke xpuas hati esma, weyda ngan eli
namun (ceh, ade namun), kalau beto kusyairi berlakon, laen sikit feel die..haha ..tgok smpai abes..mate x berkedip2 dah..klau pelakon die oke, jalan cite die x bosan, aku layan je..kdg smpai tgok 2, 3 kali..

Vin Diesel dgn rmbutnye..oke, aku rase klau die botak lg hensem..haha

klau x cite aksi2 pon, cite kartun pon jadi..penuh gak la folder dlm laptop tu cite kartun Sponge Bob, Oggy & the cockroaches, Ninja Boy, Naruto, Boboiboy, Upin & Ipin bagai..

kalau Oggy nie betol2 ade dlm real life, aku sggup g holywood sane nk mntak autograf die kt dahi





 aku ade 1 habit..kalau tgok cite or aku serius dlm buat 1 mende tu, mmg xde sape boleh kcau..sbb aku sgt srius..haha..smpai membe2 takot nk tegor..berkerut2 dahi aku..ade skali tgh mkan nasi, membe tegor

"ayu, ko makan batu ke ape? berkerut2 dahi.."
"puurffffff..." terus tersembur air teh ais ikat tepi kt muke die, xsgaje (padahal mmg aku sengajekan..haha)

xyah ckp air, megi pon penah..weyda jd mangse, 2la, wat lawak lg time org tgh mkan..haha..kasihan sgguh..
cite die cmni..itu ari mase dok kolej kat luar, mse tu dpp SME BANK lg..kteorg bwak periuk, sng nk msak..msak kailan ikan masin bagai..haha..mmg kantoi la bau ikan masin 1 dpp..terus kene apung pegi dpp PROTON..insaf skejap, pastu memsak plak kt dpp baru..ade spot check, terus periuk kene rampas..then, smpai sekarang la staf kt ofis dpp proton tu pggil nickname aku 'periuk'..haha..klau jumpe abg tu kt cafe mmg aku buat isyarat mcm gmbar kt bwah ni, bg die gentar sikit..ceh!! xjadi nk bg die gentar ngan aku..makin  die gelak2 kan aku ade la..smbil tanye aku dgn muke rilek die.."x bwak periuk dah??"
perghh..menyirappp..haha

 

haaa, smbung cite td..time tu geng kteorg, aku, jannah, weyda ngan eli..ade mlm tu lapar die laen mcm, oke, trus ajak weyda msak megi telor..oke, dah siap msak. cedok megi kat mangkok msing2..msak 2 paket xsilap..msak kt bilik weyda, bilik weyda tu mmg rmai org singgah..dsbabkan lapor sgt, kiteorg kunci pintu xbg org msuk..takot jannah ngan eli mntak megi telor..punyela buruk perangai..haha..

tgh dok mkan, tetibe ade org lalu kt luar bilik, igtkan dorg nk msuk bilik, terus gelabah sorok mangkok megi..oke, serius buruk perangai..skali org tu x ketuk pintu pon, die cume nk g toilet..kiteorg je yang gelabah lebih..haha..oke, terus smbung mkan smbil gelak..haha..dan2 aku tgh nk suap tu, weyda ckp mende ntah, aku lupe sgt2 tp mende tu super duper kelakar..serius aku xleh tahan gelak, terus bersembur megi kat mangkok megi die..haha..nak xnak, die mkan jgak sbb lapor y amat..mmg super kelakar, pastu terus aku kenyang..kenyang gelak..haha

reaksi muke weyda mase megi tersembur..haha
aku rase entry nie dah ke laut dah nie..haha..k, bye

 
smlam nk g tgok Iron Man kat TS..xyah nk mmpi la kan, pegi time cuti hari pkerja, mmg smpai hjung escalator tu org dok beratur..cancel !! terus g Sakae Sushi..untong2 kenyang gak

Saturday, 9 March 2013

Takat kek coklat jela kan..muehehe

Assalamualaikum...

start praktikal 4hb 2 ari tu mmg xbkak lgsung blog nie..kasihan beliau..so, cuti2 nie ape kate kite bersame2 beriadah dengan melakukan aktiviti sihat seperti memasak? *memasak tuu beriadah ae? 

ini hari chef nk ajar maen macak2..kite macak kek coklat kali nie..sedap xsedap blakang kire, y penting kite mencube..dulu pon saye bukannye terer pon, asal buat kek je, mesti bantut, asal buat kek je, mesti hangus..tp gagal sekali bukan gagal utk selame2nye...cewahhh, motivasi itu penting oke

bahan2nye adelah..ten te rennn...* smbil drum berbunyi..bajet suprise

1) 100g tepung naek sndiri 
2) 150 g gule y da siap blend haluusssss..
3) 3 biji telur
4) 50 g marjerin y telah dicairkan
5) 40 g serbuk koko
6) 60 ml susu cair
7) 1 sudu esen vanilla
8) 1 sudu ovalette


mule2, korang msukkan sekali bahan2 seperti telur, gule, esen vanilla, dan ovalette...tgok..1st step dah nmpk senang..kite jgn stress2, cmpak je bhan2 nie smbil nyanyi kuat2, klau boleh, menari sekali


kemudian, msukkan susu cair td..


pastu, kite putar..putar lagi, putar dan putar smpai beliau gebu dan kembang..

masukkan pule tepung sikit demi sedikit ye..sbb ape kite letak sikit2 dulu? sbb nk bg adunan kek kite sebati ye puan2..


masukkan pula serbuk koko..

tadaaaaa !..da siap pon..tuang adunan dalam loyang..loyang tu korang sapu dgn marjerin atau tepung dulu baru tuang adunan tadi..sbb ape puan2? sbbbbbb xnk bg kek coklat kite melekat dekat loyang tuu ye puan2..

bakar dengan suhu oven 170 C antara 20-25 minit

dah siap !! boleh la mkan same2..smbil riadah smbil mkan kek..baru berat bdan mantain..haha

*pic y taruk marjerin mane ae? haha..ala...lupe snap..sepatotnye marjerin tuu kene tuang lepas kite da siap adun dengan serbuk koko tadi..kacau pelan2 bg marjerin tuu betol2 sebati baru tuang dlam loyang..

so, selamat mencube ! 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...