Followers

Tuesday, 13 August 2013

Sambei Belimbing a.k.a Sambei Hitang

Assalamualaikum..

setelah beberape purnama bajet bz, kali ni nak update pasai resepi sambei belimbing nie ha..klau slang org phang depa dok sebut 'sambal' tu 'sambei', 'hitam' tu 'hitang'..haa, tu dia..nie nak habaq mai, disebabkan kwan2 nie ha ramai da nak kawen, sume nak blaja masak kan, utk future hasben kan, ni kite bg awk2 resipi msakan phang oke..


oke, step ptame haruslah sediakan bhan2 wajib nye oke..cili padi, ikan bilis, bwang putih, ngan bwang merah besar..garam ikut rase la..klau y mcm kt gambar tu, ade la dalam segenggam ikan bilis, cili padi 25 bijik..petua org tua depa kate kalau nak sedap msakan tu kene letak bahan tu dlam bilangan no ganjil, bukan no genap..haa, cmtulaa..aku pon xtau gak kesahihannya, tp ikot gak la..dah mak habaq lagu tu kan :D


nie bahan penting, klau x, xjadila smbal belimbing..ni belimbing rebus ye adek, abg, kakak


korang tumbuk la bahan2 tu sume, smbil tumbuk tu gaul2 la dlm lesung tu bg rata..garam tu klau boleh isi time tumbuk bahan2 nie sbb nak bg die sebati..kang ade y tergigit garam, padan muka hang pa la..haha..

nie hasil pas siap tumbuk2 dlm lesung tu haa..bergegau satu umah dok hayun lesung ni td..
malu la kan klau nak snap gmbar lesung pusaka tu haa..haha


dahtu, goreng la dalam kuali..pnaskan minyak tu, baru masukkan smbal y dah ditumbuk td..dah tgok mcm sambal tu kekuning-kuningan, letakla bwang besaq y dah siap hiris, bg die sedap sikit la..ade perasa bwang goreng gitteww..klau x mau letak pon xpa..cek xmarah aihh..nie cik siti aishah nadhirah y bgtau..hehe..tenkiu siti


tadaaa...kan da siap..simple je haa smbal belimbing nie..tp sodapp oke..
sambal nie ikot suke korang la, klau xnak msam sgt, xyah letak belimbing tu byk sangat, kalu xnak pedas, kurangkan la cili padi tu..so, ape lg..cubalah !! :D









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...